Машиностроение Украины и мира

Переваги і будова шахтних твердопаливних котлів

У більшості приватних будинків України вже є газове опалення. Однак і ситуації, коли підключитися до газопостачання не представляється можливості поки не рідкісні. А висока вартість обігріву газом змушує економити багатьох користувачів. На допомогу приходить твердопаливний котел, простий і надійний. Опалювати деревиною, брикетом або навіть різними відходами можна як невеликий будинок, так і будівлі промислових масштабів. А за своїми характеристиками і зручності використання сучасні твердотопи не сильно відстають від інших типів котельного обладнання.

Переваги шахтних котлів

Одним з головних показників даних котлів є тривалість роботи на одному завантаженні палива. І якщо не враховувати всіляких систем автоматичної подачі, то лідирує в своєму класі шахтний тип твердопаливного котла.

Його незатійлива конструкція дозволяє підтримувати горіння внизу топки, підсушуючи тим часом решту палива. Це дозволяє проводити завантаження до повного, більшою кількістю сировини ніж в традиційних конструкціях тих же обсягів.

Розглянемо принцип дії шахтних котлів Холмова, за приклад візьмемо вітчизняний твердопаливний котел Ретра 6М, так як за заявою розробників їх екземпляр абсолютно невибагливий до виду палива.

Котел Retra 6М має вертикальну топку над рухомою чавунною решіткою (для шурування). Стіни і конвективні шахти заповнені водою.

Для примусового наддуву монтуються вентилятор або димосос, які управляються електронним контролером. Для тих же, хто не бажає залежати від електрики, передбачена можливість регулювання механічним термостатом.

Крім верхнього завантажувального і переднього шуровочного люка, є також люк для видалення золи та чищення димових каналів. Димохід перекривається шибером, шахта обладнана заслінкою прямої тяги, для швидкого бездимного розпалювання.

Серед переваг котлів шахтної конструкції в порівнянні з класичними:

Конструкція шахтного котла Ретра 6М Комфорт

  1. завантажувальні дверцята
  2. водонаповнений теплообмінник
  3. термо-манометр
  4. топка
  5. шуровочні дверцята
  6. чавунна решітка
  7. піддон для золи
  8. форсунки
  9. шахта
  10. плита піддуву
  11. димохід
  12. засувка прямої тяги
  13. шибер
  14. люк очищення
  15. обшивка
Exit mobile version