Машиностроение Украины и мира

Що треба врахувати при виборі кран-балки?

Як відомо, на сьогоднішній день підвісні та опорні кран-балки є найпоширенішими різновидами кранової вантажопыдйомної техніки на вітчизняних підприємствах. Їх використовують повсюдно: на промислових підприємствах, великих складах, залізничних вузлах, майстернях із ремонту великогабаритної техніки та інших подібних об’єктах, де необхідно виконувати підйомно-транспортні роботи по переміщенню всіляких важких і громіздких вантажів.

Кран-балка опорна відрізняється від підвісного аналога тим, що її кінцеві балки з ходовими візками спираються на рейки підкранових шляхів, тобто переміщаються по ним зверху. Такі конструктивні особливості дозволяють абсолютно безпечно працювати з більш важкими вантажами, створювати незалежну кранову естакаду, прокладати рейковий шлях будь-якої необхідної протяжності. Однак використання опор має і певні недоліки. Зокрема, вони захаращують робочий простір, утворюють недоступні для обслуговування зони, ускладнюють кранівнику огляд обслуговуємого майданчика.

А ось кран-балка підвісна переміщається по рейкових коліях як би «чіпляючись» за них знизу. Рейки при цьому зазвичай кріпляться до капітальних перекриттів або металевих ферм будівлі. Основна перевага підвісної кран-балки – вся її конструкція знаходиться на висоті, під стелею, і тому зовсім не забирає місця на виробничому або складському майданчику.

У залежності плануємої інтенсивності робіт, кран-балки можуть комплектуватися як ручним (механічним), так і електричним приводом; а в якості вантажопідйомного механізму у них можуть використовуватися ручні або електричні талі відповідної вантажопідйомності. Щоб продовжити термін служби крана, рекомендується підбирати рекомендовану виробником вантажопідйомність так, щоб вона на 20-25% перевищувала граничну сумарну масу переміщуваних вантажів і такелажного оснащення.

Потрібно враховувати, що кожен компонент крана розрахований на певну вантажопідйомність – якщо ваш кран буде не пристосований для задоволення ваших фактичних потреб у підйомі та переміщенні вантажів, то це може привести до його передчасного зносу або поломки. Якщо ви напружуєте кран, піднімаючи занадто важкі вантажі (понад рекомендовану вантажопідйомність), або використовуєте його в тих цілях, для яких він не призначений, просто тому, що хочете трохи зекономити коштів, у кінцевому підсумку ви будете витрачати більше на ремонт у довгостроковій перспективі, а також на витрати, пов’язані з модернізацією та заміною компонентів крана.

Щоб купити недорого кран-балку, найбільш придатну за своїми технічними характеристиками і комплектацією, заповніть опитувальний лист на сайті Київського заводу підйомно-транспортного обладнання за адресою https://kzpto.com.ua, і дізнайтеся її ціну. Повірте, ви будете приємно здивовані!

Exit mobile version