Машиностроение Украины и мира

Поліграфічні машини для друку упаковки

Загальний ріст пакувальної галузі відкриває хороші перспективи і для виробників обладнання, в тому числі поліграфічного. Законодавства в країнах Європи і Північної Америки вимагають, щоб на упаковці і етикетках містилося якомога більше інформації, тобто друкувалося більше тексту. У США Управління з контролю якості харчових продуктів і ліків (FDA) опублікувало для обговорення проекти нових правил, згідно з якими мережеві ресторани зобов’язані в меню вказувати кількість калорій для кожної страви. Ця ж вимога стосується власників торгових автоматів – на упаковках, що продаються в автоматах продуктів, необхідно вказувати подібну інформацію. Причому вона повинна бути видна для споживача, коли продукт перебуває ще в автоматі.

Природно, всі найбільші виробники друкованої та обробної техніки прагнуть брати участь в розподілі спокусливого пакувального пирога. Вони виготовляють машини, які можна використовувати саме для упаковки. І цей сектор поліграфії набуває все більшого значення. Друкована техніка для упаковки постійно вдосконалюється. Збільшуються формати друку, що дозволяє розміщувати на аркуші більше розгорток коробок. Підвищується швидкість роботи, розширюється асортимент матеріалів для друку. Так, якщо наприклад сьогодні замовити візитки – то можна отримати своє готове замовлення вже на наступний день. Всі види друку беруть участь в гонці за прибутковими замовленнями.

Глибокий друк – один з найстаріших способів друку упаковки. Він забезпечує високу якість відтворення зображень і мало залежить від матеріалу. Серед виробників машин цього виду друку – Windmoller & Holscher, Rotomec і інші. Такий тип друку часто використовується при виготовленні та розміщенні реклами у Львові.

Фліксографський друк традиційно пов’язується з друком упаковки і етикеток, в тому числі на плівках і нетканих матеріалах. Один з провідних виробників флексографічного обладнання – компанія Fischer & Krecke – домоглася швидкості друку один кілометр в хвилину. З цієї цілком автомобільною швидкістю працює машина FP 46S при ширині друку до 2300 мм. Інша модель – FP 96S-8 – друкує безпосередньо на картоні для плоских шарів гофрокартону. Добре відомі флексодрукарські машини іншого виробника – компанії Windmoller & Holscher з серії Miraflex. Модель Miraflex С, машина з центральним циліндром і шириною друку 1000 – 1450 мм, працює зі швидкістю до 500 м в хвилину на плівках, папері, алюмінієвій фользі і композиційних матеріалах. У лютому американська компанія Mark Andy, один з провідних виробників вузькорулонних флексографських машин, повідомила, що продала шістдесяту машину з модельного ряду Performance, який включає моделі P3, Р5 і Р7. Модель P5 з сервоприводом стала сильним аргументом флексографії проти цифрового друку в виробництві етикеток малими тиражами.

Mark andy – вузькорулонні флексографічні друкарські верстати. Компанія вважається глобальним лідером в промисловому виробництві вузькорулонних флексографських друкарських машин. Протягом понад 65 минулих років фірма випускає обладнання і ще дає можливість промисловим організаціям досягати успіху.

Виробники офсетного обладнання також орієнтують свою продукцію на виробництво упаковки. Велика німецька трійка – Heidelberg, KBA і Manroland – випускають машини, що успішно використовуються для створення упаковки. При необхідності офсетні листові машини оснащуються спеціально для друку по картону. В області великих форматів для упаковки використовуються моделі Speedmaster XL 145 і Speedmaster XL 162 виробництва Heidelberg, Rapida 162 виробництва КВА і Roland 900 компанії Manroland.

Exit mobile version