Машиностроение Украины и мира

Діаграми роботи (функції) реле часу

Реле часу являє собою пристрій, який формує вихідний сигнал із заданою (регульованою) витримкою часу після отримання вхідної команди, що управляє. Застосування цих пристроїв дуже різноманітне, починаючи з побутової техніки – до космічної галузі, і обмежено будь-якими сферами. Наприклад, за допомогою реле часу реалізується (програмується) циклічне включення-вимикання різних побутових та промислових приладів та електроустановок за попередньо встановленою програмою з добовим або тижневим циклом роботи. Реле монтуються зазвичай на DIN-рейці.

Поширені такі основні функції реле часу:

До кожного алгоритму роботи реле часу можна побудувати відповідну графічну схему – діаграму. Як приклад, на рисунках нижче, зображені діаграми для перших трьох вищезгаданих функцій за ГОСТ.

Для зручності використання його діаграма зазвичай вказується на корпусі приладу, а також у технічній документації. Для всіх діаграм роботи реле часу за початок відліку часу інтервалу встановлюється подача напруги живлення (U) на пристрій.

Враховуючи те, що є досить багато різновидів реле часу, при їх виборі слід звертати увагу на багатофункціональні реле часу, які дозволяють змінювати (перебудовувати) алгоритм роботи (тимчасовий діапазон, напруга живлення, тощо), що дозволяє запобігти помилкам в них виборі.

І звичайно, всім слід пам’ятати, що дотримання вимог електробезпеки має першорядне значення, а електромонтажні роботи повинні проводитися з дотриманням усіх заходів безпеки і лише кваліфікованим та підготовленим персоналом!

Exit mobile version